House Bildnix

За любителите на планината, ловци и риболовци, фотографи и туристи, нашето кътче е отлично място за началото на Вашите приключения. В Странджа всеки може да намери място, което очарова и предлага релакс и вдъхновение.

Град Малко Търново може да бъде Вашата отправна точка за посещение в южната ни съседка. Преди да потеглите в пределите на Турция, можете да отпочинете и хапнеме при нас.

Странджа и Малко Търново предлагат една уникална комбинация от традиции, природа, архитектурни и исторически забележителности. Елате и се насладете на една незабравима почивка! Разгледайте и някои от интересните места в региона.

При нас Вие сте винаги
ДОБРЕ ДОШЛИ!


 

 

Петрова нива

Историческа местност Петрова нива е обект от национално значение. Намира се в близост до с. Стоилово и на 20 км от гр. Малко Търново. Издигнатият в местността паметник на Преображенци е възхвала на смелостта, себеотрицанието и върховните усилия на българите по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. и на стремежа им за свобода.

Уредена е също музейна експозиция, а в чест на 100-годишнината от въстанието е построен и осветен храм – костница "Св. Петка".

   
Мишкова нива

Разкрита е през 1981-83г. Намира в м. Мишкова нива (Бъчварова колиба) на югоизточния склон на Голямото градище, на около 3 км югозападно от Малко Търново, непосредствено до държавната граница с Република Турция.

Светилището е част от голям комплекс, който се състои се от крепост на върха Голямо Градище, рудници в подножието му, могилен некропол, укрепени сгради и урбанистични останки.

В непосредствена близост до гробницата се намират римска villa rustika (селска вила, имение) и некропол. Вилата служи за жилище на всички онези, които се грижат за храма и за занаятчийското производство.

   
Камъка

Намира се на 10 км от Малко Търново в посока Царево, в м. Каменска бърчина. Представлява комплекс от интересни скални  образувания на редки за Странджа конгломератни скали, използван в древността от траките за светилище.

Тук, върху самата скала, на много светло и високо място са издълбани т. нар. “соларни кръгове”. Те се свързват със слънчевия култ и бог Аполон. Именно по тази причина, светилища от този тип се разполагат на открити, целодневно огрявани от слънцето места.

   
Православният храм "Успение Богородично"
Православният храм "Успение Богородично" в гр. Малко Търново е построен през 1830 г. На южната външна стена на храма е вградена мраморна плоча с текст, който потвърждава годината на изграждането, а също, че това е “българска православна църква”, възстановена за трети път и осветена на 9 май 1899 год. Построена е на мястото на стара църква, която датира от 1754 г. За това свидетелства запазено мраморно коритце с похлупак за света вода, съхранено под светия престол, с гравиран гръцки надпис.
   
Инди Пасха
„Инди пасха” е местност в близост до дендрариума „Качул”. По пътя има една единствена табелка и пътят е доста лош. Изворът се намира в дерето на един от притоците на р.Велека, и има много голямо растително разнообразие,като най – голямо впечатление правят прекрасните букове извисяващи снага към небето.
Легандата гласи как преди много години се е родило сляпо биволче, което било от водата на този извор и прогледнало. От тогава, човек който има здравословен проблем , отива там, завързва някаква дреха която е носил, измива си очите с водата от извора и пие от нея, за да бъде здрав. Пали се и свещ.